Jak często Ci się zdarza, że obrabiasz jedno zdjęcie na kilka, kilkanaście różnych sposobów? Jak często nie możesz się zdecydować na jedną konkretną obróbkę?

Często? W takim razie zainteresuj się kopiami wirtualnymi.

01

CO TO JEST KOPIA WIRTUALNA

Virtual Copy to wirtualna kopia Twojego oryginalnego zdjęcia. Czyli jest, ale jakby jej nie było. W sensie istnieje, jednak nie fizycznie, a więc nie obciąża przestrzeni Twojego dysku. Brzmi nieźle, prawda? :).

 

02

JAK STWORZYĆ VIRTUAL COPY W LIGHTROOMIE

To rzecz najprostsza pod słońcem. Zobacz, kliknij prawym przyciskiem myszy na zdjęciu i wybierz opcję Create Virtual Copy:

 

Możesz w ten sposób od razu stworzyć kilka kopii wirtualnych, no bo w sumie dlaczego by nie? Spójrz na pasek i na zaznaczone przeze mnie zdjęcia. Widzisz te charakterystyczne zagięcia w lewym dolnym rogu? To właśnie informacja dla Ciebie, że te zdjęcia to nie Twój oryginał, a jedynie jego wirtualne kopie.

 

Pamiętaj tylko o tym, że jeśli będziesz robiła kopię wirtualną zdjęcia, które wcześniej już obrobiłaś – wszystkie kopie również będą tę obróbkę posiadały.

 

Chodź, pokażę Ci zakamarki Lightrooma i prostą drogę do super obrobionych zdjęć!

03

JAK PRACOWAĆ Z KOPIAMI WIRTUALNYMI

Dokładnie tak samo jak z każdym innym zdjęciem, serio serio! Obrabiaj je w przeróżny sposób, porównuj z sobą i wybieraj obróbki idealne, eksportuj te najbardziej udane (nawet hurtem!), a całą niepotrzebną resztę… usuń!

 

04

JAK USUNĄĆ KOPIĘ WIRTUALNĄ

Kliknij prawym przyciskiem myszy na kopii, którą chcesz usunąć i wybierz z klawiatury Delete. Pojawi Ci się taki komunikat:

Zatwierdź go przyciskiem Remove a kopia wirtualna bezpowrotnie zniknie.

Nie bój się, że kasując kopię wirtualną niechcący usuniesz swój oryginał (master photo), Lightroom absolutnie Ci na to nie pozwoli! To znaczy pozwoli, jednak dopiero po upewnieniu się, że na pewno wiesz co robisz:

Jeśli potwierdzisz ten komunikat, to Twoje zdjęcie (jak i wszystkie kopie wirtualne, które do niego utworzyłaś) bezpowrotnie zniknie z biblioteki Lightrooma (Remove) lub też nawet z dysku (Delete from Disk).

To już wiesz, że praca z kopiami wirtualnymi to nic trudnego, właściwie to sama przyjemność :). Jeśli do tej pory jeszcze nie zaprzyjaźniłyście się ze sobą – to najlepszy na to moment. Do dzieła!

Podobne
wskazówki